Psychosomatische therapie

Wanneer er een combinatie is van lichamelijke en psychische klachten spreken we van psychosomatische klachten. Psychosomatische therapie biedt een combinatie van lichaamsgeorienteerde oefeningen en gesprek en probeert zo de balans te herstellen. Radboud Pöpping is geregistreerd Psychosomatisch Oefentherapeut en heeft zich naast de algemene psychosomatische therapie verder verdiept in assertiviteit, persoonlijke ontwikkelingstijlen en verlies- en rouwklachten.

Uit balans
Een te hoge werkdruk, teveel drukte thuis, ingrijpende gebeurtenissen in ons leven, zorgen, problemen, conflicten of dagelijkse ergernissen kunnen stress opleveren. Wij kunnen daardoor uit balans raken. Veel en langdurige stress kan psychische en/of lichamelijke klachten veroorzaken.

Stress aan en stress uit
Stress, wij hebben er dagelijks mee te maken. Er is niets aan de hand als wij ons er goed bij voelen. Stress is zelfs gezond. Wij hebben het nodig om goed te kunnen presteren, onszelf te motiveren en het beste uit onszelf te halen. Stress wordt ongezond wanneer wij stress niet afwisselen met ontspanning en herstel. Oftewel stress moet aan en uit kunnen. In de therapie leer je contact te maken met de eigen lichaam- en gevoelssignalen. Dit is nodig om zelf de stress te lijf te gaan en weer balans, rust en kracht te ervaren.

Een psychosomatische behandeling bestaat uit:
1.Lichaamsgerichte therapeutische interventies. Via therapeutisch lichaamswerk word je meer bewust van lichamelijke stresssignalen en van emoties die daaraan verbonden zijn. Hierbij horen ontspanningsoefeningen, adem- en expressieoefeningen, focussen en aandacht training, systemische interventies.

2. Therapeutische gesprekken. Het verhelderen van psychosociale problemen en onderzoeken wat de lichamelijke reacties zijn, deze verwerken en indien mogelijk oplossen of beter leren hanteren.

3. Taakgerichte opdrachten.  Door het plannen van taken of opdrachten leer je met stresserende situaties om te gaan.

De volgende klachten komen bijvoorbeeld in aanmerking voor psychosomatische behandeling:
Lichamelijke klachten: Spier- en gewrichtsklachten, aanhoudende vermoeidheid, nek-, rug- en hoofdpijn, RSI/CANS, buikklachten, benauwdheid, hyperventilatie, hartkloppingen, duizelig, hoge bloeddruk, slecht slapen, misselijkheid.
Psychische klachten: Prikkelbaarheid, piekeren, verminderde concentratie, desinteresse, neerslachtigheid, angstgevoelens, onzekerheid, overspanning of burn-out, gejaagdheid, assertiviteitsproblemen, hypochondrie.

Boven genoemde klachten kunnen samengaan met gedragsmatige symptomen van stress zoals: minder presteren, meer fouten maken, chaotisch gedrag, uitbarstingen van woede of huilbuien, bijna ongevallen,meer roken, overmatig alcoholgebruik, toegenomen gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen, vermijden van sociale contacten

Prive- of werkgerelateerde conflicten, ziekteverzuim, onverwerkte rouw/verlies of ingrijpende gebeurtenissen kunnen meespelen in het ontstaan van deze klachten.